De hoogdagen van zonne-energie zijn nog lang niet voorbij. Even leek het tot een dipje te komen, maar vandaag kunnen we stellen dat de consument weer volop in zonnepanelen investeert. Ook zonder subsidies brengt de investering snel op. Wat nog meer is: de zonnepanelen blijven ook verder evolueren. Er wachten ons dus nog enkele innovaties. Wij staken ons licht op bij ODE, Organisatie voor Duurzame Energie.
“Zonnepanelen worden steeds efficiënter”, zegt Jozefien Vanbecelaere, beleidsmedewerker PV bij ODE. “Ook zien we BIPV (building integrated PV), de geïntegreerde zonnepanelen in dakpannen of in zonwering aan zet komen, net als zonne-energie opgewekt via fietspad- en weginfrastructuur.”
Fabrikanten schenken ook steeds meer aandacht aan de esthetiek van de standaard zonnepanelen. "Zo worden nu steeds meer zwarte in plaats van blauwe panelen gemaakt met bijpassende donkere montageframes. We verwachten ook dat de commercialisering van thuisbatterijen om de energie uit de zonnepanelen op te slaan en later te gebruiken stilaan een feit zal worden.”
Toekomstige innovaties
De sector van zonne-energie blijft continu in ontwikkeling. Zo wordt de combinatie van functies onderzocht, zoals panelen die de opwekking van energie voor elektriciteit als voor sanitair warm water kunnen combineren.
De digitale munteenheden Solarcoin en bitcoin bieden perspectieven voor de PV sector. De digitale munteenheid biedt mogelijkheden voor zonnedelen en salderen op afstand. Doordat er niet langer nood is aan een centrale autoriteit om transacties te beheren zal je makkelijker in zonnestroom kunnen investeren ook al heb je zelf niet de mogelijkheid om zonnepanelen te installeren.
Het zonnepaneel van de toekomst biedt:
- Een aangepaste kleur van de zonnecellen/panelen
- Eventuele transparantie
- Bifacial zonnepanelen (bv de geluidsschermen op snelwegen die zonnepanelen bevatten)
Groei aantal nieuwe installaties
Het gaat heel goed met investeringen door consumenten in zonnepanelen. In 2016 werden 24.200 nieuwe installaties geplaatst, tegenover 10.800 in 2015. In 2016 kwam er 102 MW (MegaWatt) PV-vermogen bij in Vlaanderen. Het overgrote deel van deze aangroei bevindt zich bij de particuliere installaties. Ook voor 2017 zien de cijfers er voorlopig erg goed uit. De eerste drie maanden van 2017 kwam er 32MW PV-vermogen bij. Zo zou er voor dit volledige jaar 128MW bijkomen. Dat is onder meer het gevolg van de positieve communicatie van minister Tommelein rond de daling van de kosten.
Kosten zonnepanelen
De kosten voor zonnepanelen zijn drastisch gedaald. Een gemiddeld gezin kan al na 10 jaar zijn investering terugverdienen. Het besef groeit dat zonnepanelen bij particulieren ook zonder subsidies rendabel zijn. De communicatie rond de zonnekaart draagt hiertoe bij.
Die zonnekaart geeft mee hoe geschikt jouw dak is voor de installatie van zonnepanelen.