Houtmassiefbouw, ook wel Cross Laminated Timber (CLT) genoemd, is een techniek die steeds vaker gebruikt wordt voor de bouw of renovatie van Belgische woningen. Het is een milieuvriendelijke en supersnelle manier van bouwen. Een constructie in houtmassiefbouw vereist bovendien geen droogtijd waardoor het zeer snel afgewerkt kan worden. Dit komt ook de dakopbouw ten goede. Dankzij de vele voordelen van deze techniek, is CLT een bouwmethode met veel potentieel voor de toekomst.
Het percentage nieuwe woningen in houtbouw steeg van 5,91% in 2011 naar bijna 10% in 2016. Dat blijkt uit cijfers van HoutInfoBois. Vooral CLT doet het hierbij erg goed. Het aandeel van CLT in houten nieuwbouwwoningen steeg van 2% in 2014 naar 7% in 2016 en bij renovaties van 5% in 2014 naar maar liefst 12% in 2016.
Hét constructiemateriaal van de toekomst
CLT bestaat uit grote massief houten panelen waaruit muren, binnenwanden, vloeren en daken gebouwd worden. De lagen hout worden haaks op elkaar verlijmd voor extra sterkte en stabiliteit. Hout biedt heel wat voordelen ten opzichte van klassieke bouwmaterialen. “Met traditionele materialen is het een pak moeilijker om laag-energetisch te bouwen. Hout daarentegen scoort op ecologisch en energetisch vlak heel erg goed”, zegt Erik Woestenborghs van ARWO-BOUW, een bouwbedrijf dat expert is in bouwprocessen met de nieuwste technologieën. Daarnaast is het materiaal duurzaam en makkelijk recycleerbaar en zelfs naadloos te combineren met staal en beton voor zowel nieuwbouw, aanbouw, opbouw als hoogbouw.
In Baasrode-Dendermonde heeft ARWO-BOUW recent zes huurappartementen in CLT gebouwd. De eigenaar kan zo ook veel vroeger starten met de verhuring dan wanneer hij had gekozen voor klassieke bouwmethodes. De houten platen worden namelijk vooraf op maat gezaagd en voorzien van alle sleuven en uitsparingen voor de technieken (sanitair, verwarming, ventilatie en elektriciteit), voor een aanzienlijke tijdsbesparing op de werf.
Onmiddellijke start dakopbouw
Ook de opbouw van het dak kan met CLT zeer snel afgewerkt worden. Een constructie in houtmassiefbouw vereist namelijk geen droogtijd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld betonnen daken, waarbij er gewacht moet worden op het drogen van een laag hellingsbeton om te voorkomen dat regenwater op het dak blijft staan, vereist een houten dak geen wachttijd en kan er onmiddellijk met de afwerking gestart worden.
Speciaal gamma voor houtdaken bij Icopal
Voor het project in Baasrode-Dendermonde sloegen ARWO-BOUW en Icopal, expert in waterdichte dakbedekking in bitumen en kunststof voor platte en licht hellende daken, opnieuw de handen in elkaar om op een veilige manier de houten constructie af te dichten. Omdat een houten dak luchtdicht maar niet dampdicht is, vereist het een degelijke afwerking met een dampscherm. Bij het lassen van een dampscherm moet er rekening gehouden worden met de brandbaarheid van het materiaal. Het dampscherm wordt verdekt vernageld in de lasnaad of zelklevend aangebracht. De lasnaad of veiligheidsnaad bestaat uit een zelfklevende strook van een aantal centimeter breed. Hiermee is de houten ondergrond beschermd tegen de uitslaande vlam tijdens het branden van de rest van de lasnaad. Zo kan het dampscherm veilig en waterdicht geplaatst worden. Sicotec, Sicotherm en Vedagard Safety Plus van Icopal lenen zich uitstekend op een hittegevoelige ondergrond zoals hout. Beide producten hebben namelijk een unieke veiligheidsnaad die het hout extra beschermt.