Brrrrr, koud buiten. Binnen is het gelukkig lekker warm en droog. Want de isolatie van uw huis is als een goede winterjas: die houdt de warmte binnen en het vocht buiten. Een schelpenlaag van Ecoschelp in de kruipruimte is een effectieve, betaalbare én ecologische isolatie.
De schelpen die Ecoschelp gebruikt, worden per schip gewonnen van schelpenbanken uit o.a. de Noordzee. Een lokaal product eigenlijk. Schelpen worden aan boord al gezeefd en gewassen met zoet water. Dit proces waarborgt de kwaliteit.
Schelpen van het juiste formaat die op deze manier behandeld zijn, vormen een perfect isolerende buffer in de kruipruimte. Ze laten geen vochtige lucht door, zelfs niet als ze gedeeltelijk in het water liggen. Dat komt door de stilstaande lucht in de holtes tussen de schelpen. Bovendien is er geen schade voor het milieu bij gebruik en afbraak van het pand.
De voordelen op een rijtje:
- Warm: de beste isolatie van de kruipruimte
- Droog: natuurlijke en blijvende drainage, geen capillair effect
- Schoon: duurzaam en milieuvriendelijk
- Voordelig: door subsidies; check de voorwaarden
Kruipruimtes
Wie een wat oudere woning heeft zal allicht nog een kruipruimte hebben onder de woning. De vloeren zijn koud door de aanwezigheid van een laag zand. Door de capillaire werking van de zandkorrels wordt het vocht uit de grond naar omhoog gezogen. Hierdoor wordt vochtige lucht de woning ingebracht. Deze vochtige lucht botst op de vloer en condenseert tussen de balklaag tegen de onderzijde van de vloer. Om het warmte comfort in de woning te verhogen moet de kruipruimte geïsoleerd worden. Bovendien zal in de kruipruimte ook de bodem moeten worden afgesloten zodat vocht niet door de zandlaag naar boven kan gezogen worden.
Het is op dat moment dat schelpen hun intrede doen. Door de gehele oppervlakte van de kruipruimte vol te storten met schelpen ontstaat er een isolerende buffer die geen vochtige lucht doorlaat, zelfs niet als de schelpen gedeeltelijk in het water liggen. De schelpenlaag zorgt onmiddellijk voor een drogere en warmere kruipruimte. Schelpen beschikken over een zeker vochtbufferend vermogen om een kruipkelder droog te houden. Het zijn de holtes tussen en in de schelpen die zorgen voor stilstaande lucht. Hierdoor werkt de schelpenlaag isolerend.
Kelders
Ook in de stad kan je met schelpen bouwen en verbouwen. In de stad zal je nauwelijks huizen met een kruipruimte vinden, maar wel met kelders. Een kelder is feitelijk een bijzondere vorm van een kruipruimte. Voor een gezond binnenklimaat is het essentieel dat geen vocht en schadelijke gassen als radon uit de kruipruimte een gebouw binnenkomen. Kleine vochtige kelders of souterrains kunnen daarom gevuld worden met schelpen. Wanneer je dan een nieuwe roostering maakt met houten balken voor de vloer erboven, mag het onbehandelde hout in direct contact komen met de schelpen.