De aandrijving van een warmtepomp werkt meestal op elektriciteit. Indien je die elektriciteit zelf produceert met fotovoltaïsche zonnepanelen, kan je een C02-vrije installatie realiseren. De energie voor de eventuele koeling die je zou nodig hebben, is op dat moment ook C02-vrij.
Als je een aangepast ‘multi-energie-buffervat’ voorziet, kan je een warmtepomp combineren met thermische zonnecollectoren (een zonneboiler) om zo je woning en je sanitair water te verwarmen. De warmtepomp en de zonnecollector zorgen dan voor de opwarming van het water in het buffervat, terwijl het verwarmingscircuit (vloerverwarming, ventilo-convectoren …) de warmte uit het buffervat verdeelt naar de diverse ruimtes.
Tip: de digitale energiemeters die vanaf 2019 verplicht worden, zullen geen terugdraaiende teller meer hebben. Energieopslag wordt dan nog belangrijker en daarbij kan een warmtepomp helpen: de energie die je zonnepanelen produceren, kan je opslaan in het buffervat van je sanitair warm water. Met deze oplossing maak je optimaal gebruik van hernieuwbare energie en is je woning eens te meer future proof.
Hybride systemen
Een hybride systeem koppelt de technologie van de warmtepomp aan andere energiebronnen of -systemen (meestal een condensatieketel op gas). Afhankelijk van de buitentemperaturen zoekt het systeem steeds naar de oplossing met de laagste CO2-productie of het hoogste rendement. Tijdens het grootste deel van het verwarmingsseizoen zal dat de warmtepomp zijn. Wanneer de buitentemperatuur dermate laag is dat het rendement van de warmtepomp onvoldoende is, wordt de warmtepomp uitgeschakeld en zal de verwarmingsketel het overnemen.
Bron: Infowarmtepomp.be