Als besluit van een druk bijgewoond congres in Gent over nieuwe woonvormen vragen de notarissen een aanpassing van de bestaande regelgeving inzake wonen.
Woonvormen als cohousing en kangoeroewonen kennen steeds meer succes. Bij het begeleiden van dit soort projecten stoten de notarissen steeds vaker op de limieten van de bestaande regelgeving.
Meer souplesse
Betaalbaar en duurzaam wonen: zowat elke Belg hecht er veel belang aan. Het vinden van een betaalbare woning is niet altijd evident, vandaar dat steeds meer mensen op zoek gaan naar alternatieve vormen van huisvesting om een eigen woning te verwerven. Denk maar aan cohousing en kangoeroewonen.
Notaris Maarten Duytschaever, medeorganisator van het congres: “Tijdens ons congres werd duidelijk dat de nieuwe woonvormen heel wat domeinen aanraken: het gaat om zakenrecht, stedenbouw, vennootschapsrecht en uiteraard is ook de fiscaliteit een aandachtspunt.”
Concrete denkpistes
De notarissen zien alvast twee concrete pistes. Zo zou het appartementsrecht meer vrijheid moeten bieden in het kader van cohousingprojecten.
Notaris Maarten Duytschaever: “Het appartementsrecht draait in se om de juridische opsplitsing van een gebouw in gemeenschappelijke en privéruimtes. Net zoals het bij relatief eenvoudige mede-eigendommen mogelijk is om binnen bepaalde grenzen van de dwingende en complexe regelgeving af te wijken, lijkt het wenselijk om voor cohousing een gelijkaardige mogelijkheid te voorzien.”
Een ander element is de juridische structuur voor woonprojecten. Minister van Justitie Koen Geens werkt aan een hervorming van het vennootschapsrecht. Het zou volgens de notarissen mooi zijn dat de minister de nieuwe woonvormen in deze oefening meeneemt om zo tot meer flexibiliteit te komen.
Minister van Justitie Koen Geens neemt de nieuwe woonvormen mee in zijn verdere modernisering van het recht..”
Fednot richt werkgroep nieuwe woonvormen op
Het notarieel congres resulteerde in heel wat interessante denkpistes die de Federatie van het notariaat (kortweg Fednot) verder zal uitwerken in een nieuwe werkgroep.
Notaris Erik Van Tricht, voorzitter Fednot: “Net als bij de evolutie van ‘het gezin’ is de realiteit de regelgeving bijna altijd voor. Dat is bij de nieuwe woonvormen niet anders. Als notarissen hebben wij veel voeling met wat er leeft bij mensen die woonprojecten willen realiseren. Onze rol is vooral om advies te geven en het totaalplaatje te bekijken: het woonproject zelf is één element, maar hoe de gezinssituatie van alle betrokken personen eruitziet is ook essentieel. Wonen ze samen, zijn ze getrouwd, hebben ze kinderen? En wat als het fout loopt en mensen uit het project willen stappen? Dat vergt niet alleen juridische kennis, maar ook veel luistervaardigheid en empathie om oplossingen te vinden waar iedereen zich kan in vinden.”